Yleinen

Swapin yrittäjän ja kirpparin kuulumiset

Olen istunut tässä tietokoneella puoli tuntia keksimässä mistä kirjoitan. Miten tämä voi aina olla yhtä vaikeaa? Sitten, kun alan vain tekemään tätä – juuri just tätä, alkaa pälätysurut soimaan päässä. Blogin kirjoitus pitäisi melkein kyllä lykätä tehtäväksi Sallallemme, koska hän kirjoittaa erinomaista asiatekstiä. Itse otan mukaan aina kirjoitusvirheet ja hypin asioista toiseen.

Lähetään nyt vaikka siitä mitä Swapille ja minulle kuuluu. Heinäkuun loppua eletään ja huomenna hypätään elokuuhun, voi ei! Joko se kesä alkaa olla ohi? Pidin aivan liian vähän lomaa. Yritin olla samaan aikaan säästäväinen ja tehokas yrittäjä, joka kuitenkin pitää loman. En suosittele kenellekään muulle. Olin juhannuksesta eteenpäin 3viikkoa lomalla niin, että tein 2-3päivää töitä ja lomailin 4-5päivää. Huomasin, että nämä minun ”lomapäivät” menivät suurimmaksi osaksi työntekoon. Olihan se kiva käyttää kerrankin sitä aikaa rauhassa Facebook mainoksien tekoon ja analytiikan seuraamiseen, mutta ei siinä mieli palaudu. Tästä syystä aikomukseni on pitää vielä lokakuussa kokonainen viikko lomaa niin, että en ole tavoitettavissa ollenkaan, ellei nyt ole TODELLA iso hätä. Yrittäjyydessä se on hienointa, että kuitenkin itsellä on vapaus määrittää oma loma, jos tuntuu siltä, että sitä ei ole ollut tarpeeksi niin silloin pidetään enemmän. Toki yrittäjän loman kustannukset ovat suuret, niin kuin työntekijöidenkin lomat työantajille, mutta itse olen koko ajan enemmän kallistunut siihen, että jos pitää itsensä ajaa burn outtiin sen vuoksi, ettei yrityksellä ole varaa niin sitten on yrityksen vuoro ajautua konkurssiin. Oma jaksaminen on paljon tärkeämpää, kuin raha tai mikään yritystoiminta. Ei tietenkään ole niin helppoa toimia samanlailla, kun pohjimmiltaan ajattelee, koska ei ole niin helppoa antaa periksi ja hukata kaikkea sitä arvokasta aikaa ja rahaa mitä on jo käytetty. Olen niin todella onnellinen siitä, että rohkenin perustaa Swapin kolme vuotta sitten. Ajatella! Meillä oli kaksi viikkoa sitten 3-vuotiset synttärit Swapille, aikamoista. Aika menee siivillä!

Swapilla menee tällä hetkellä ihan kivasti. Olemme kasvattaneet reilusti myyjiemme myyntiä koko vuoden, emmekä ole minään kuukautena alittaneet myyntitavoitteitamme (jotka ei ole kovinkaan helpot). Tämän lomassa olemme kuitenkin vähän unohtaneet seurata omaa liikevaihdon kasvattamista sekä panostaa siihen, että oma liikevaihtommekin kasvaisi samassa suhteessa, joten nyt yritetään vielä kovasti korvata muutaman kuukauden heitto ennen tilikauden vaihtumista. On hyvä muistaa, että kirpputorin liikevaihto ei tule asiakkaiden myynneistä vaan meillä se tulee mm. pöytävuokrista, myyntiprovisioista (meillä täyshoito), luonnonkosmetiikan ym.  myynnistä, lisäpalveluista, hakaneuloista, tarra-arkeista ja muovipusseista.

Meiltä myös kysyttiin, miksei tänä vuonna tullut perinteistä synttäritarjouskampanjaa kaikille. Syy siihen ettei sitä ollut on, että olen lopen kyllästynyt työmme halpuuttamiseen. En haluaisi tehdä sitä ollenkaan. Meillä on joka kuukausi samat kulut, eikä nyt puhuta mistään tuhansien kuluista vaan mennään yli sen kymmenen. Sitä ei halua saada omalle kontolle maksettavaksi, koska oli kiva antaa vähän halvemmalla myyntijaksoja. Ja se, että millä ne edes maksaisi, jos emme saisi tuloja myyntipaikkavuokrilla tarpeeksi? Todellisuus on kuitenkin se, että olemme kasvattaneet asiakasmääriä, myyjiemme myyntiä ja tarjoamme enemmän palveluita, kun muut mm.  siistimme kaikki myyntipaikat päivittäin sekä meillä on pidemmät aukioloajat. Meidän pöytävuokramme on siihen nähden todella edullinen jo nyt. Voisimmehan me lopettaa myyntipaikkojen siistimisen, vastata sähköposteihin viikon sisään ja vain palvella paikan päällä olevat asiakkaat, mutta se ei ole koskaan ollut sitä, mitä haluan kirpputorina tarjota. Haluamme olla edelläkävijöitä, kannustaa ja innostaa ihmisiä kirpputoreille. Haluan myös muuttaa kirpputorikulttuuria. Se vaatii panostusta meiltä. Käytämme vuosittain markkinoimiseen kymmenentuhatta euroa, joka on jo itsessään erittäin paljon enemmän, kuin voisi ajatella tai tiedän mitä muut tämän alan yrittäjät käyttävät. Me panostamme myyjiimme sydämmellä ja teemme paljon työtä sen eteen, että meidän myyjämme ja ostavat asiakkaat olisivat tyytyväisiä. Mielestäni minun ja työntekijöideni kuuluu saada siitä itselleen palkka. Vai haluaisitko sinä tehdä kuukauden töitä ilman palkkaa tai olisiko sinusta jees, jos työnantaja ilmoittaa, että ensi kuussa on sitten 50% vähemmän tunteja, kun ei ole varaa maksaa enemmästä? Keksi siinä sitten millä maksetaan asunto, auto, millä kuljetaan töihin tai mitä syötäisiin. Tänä vuonna tarjosimme tarjousjakson jo meillä aikaisemmin myynnissä olleille, koska he ovat pääsyy siihen, että olemme edes olemassa. Olen tietenkin kiitollinen kaikille meillä asioiville, niin ostajille kuin myyjille <3 ilman teitä, ei olisi meitä.

Swap on onnellisessa asemassa siinä, että meillä on jo vakiintunut asiakaskunta. Jonoa on oven takana joka aamu ja joka päivä saamme uusia asiakkaita innostumaan kirppistelystä. Olen myös yrittäjänä erittäin onnekas siinä, että olen löytänyt ympärilleni huikean tiimin. Työntekijäni elävät arjessa mukana 100% ja tekevät töitä intohimosta lajiin, eikä siksi, että ”tätä on tehtävä”. Kiitos siis teille Salla ja Sanni <3

Tänään on myös päivä, kun harjoittelijamme Eha on viimeistä päivää. Nautimme aina, kun saamme meille harjoittelijan. Se on todella palkitsevaa niin meille, kuin harjoittelijallemme. Käymme ensin läpi tavoitteet, mitä harjoittelija haluaa, mikä on motiivi ja mihin haluaa työllistyä tulevaisuudessa. Me saamme oppia ohjaamista, opettamista ja tiimityöskentelyä. Se, että me opetamme meidän työtavat, myyntiä, markkinointia ja itse liiketoimintaa, me saamme vastineeksi työpanosta. Harjoittelija saa hyvät eväät työelämään, koulun näytöt tehtyä ja yleensä aina, he innostuvat myös kirpputorikulttuurista. Nyt on mahdollisuus taas ottaa uusi harjoittelija meille, jolle opettaa kaikkea edellä mainittua 🙂

Huomenna alkaa elokuu, vuoden kovin myyntikuukausi! Odotan innolla, että tänäänkin kello lyö 19.00 ja Salla laittaa minulle lopullisen myyntiraportin. Vaikka viime viikon loppu oli vähän hiljaisempi, on kuukausi muuten ollut erittäin vilkas ja myynti on ihan superisti paljon enemmän, kuin viime vuonna. Viime viikon hiljainen oli silti vilkkaampi, kuin viime vuonna hiljaisin viikko. Ihan järjetöntä miten sitä taantuu niin nopeasti vilinään ja kiireisiin. Kun sitä ei mukamas ole, on melkein valmis menemään ulos vetämään trubaduuria houkuttaakseen ihmiset ostoksille. Mutta ei huolta, meillä ei hiljaista tule olemaan ikinä. Se vaan on mahdotonta tällä luonteella, kun on valmis tekemään mainoksia ja olemaan aktiivinen minä vuorokauden aikana tahansa. Odotan innolla jo elokuuta!

Aivan ihanaa loppu kesää ja nähdään Swapilla! =)

Ida, Kirpputori Swapin yrittäjä

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.