Yleinen

Kirpputori Swapin koko tarina. Osa 2

Tämä kirjoitus on suora jatko edelliseen kirjoitukseen, sen löydät täältä. 

Liikepaikka valittiin todella harkitusti ja teimme asiakaskyselyitä Tamperelaisilta sekä kovasti taustatutkimusta ennen lopullista päätöstä. Saimme muutamassa vuorokaudessa yli 500 vastausta mm. Facebookissa, kun kyselimme minne Tampere tarvitsisi siistin, hyvän, nykyaikaisen kirpputorin. Silloin itseasiassa järjestys meni näin:
1. Kaukajärvi 2. Hervanta 3. Linnainmaa 4. Kangasala (vaikkakaan ei ole Tamperetta)

Harkinnan, tutkinnan ja lisäkyselyiden avulla valitsimme Hervannan ja en kadu päivääkään! Hervanta on oikeasti todella mukava paikka ja meillä on rauhallinen liiketila siihen nähden mitä olen jutellut muiden kirpputoriyrittäjien kanssa. Ei meillä ole juurikaan häiriökäyttäytymisiä, varkauksia tai muutakaan sopimatonta. Toki, tehdään paljon työtäki sen eteen. Hervanta on Tampereella, kuin yksi pieni kaupunki. Olen itse kotoisin Torniosta, jossa on vähemmän asukkaita, kuin Hervannassa.

Kirpputori Swap & Vintage58 Oy avasi ovensa virallisesti 18.7.2016. Salaa ovet avattiin jo kuluvalla viikolla, jotta saimme harjoitella kassan ym. käyttöä. Heti alkoi ihmisiä valumaan sisään, vaikka ei juuri kellekkään edes kerrottu olevamme auki!

Alkuhaasteita oli reilustikkin! Tulostin hajosi joka toinen päivä, eikä Konttorilaitteelta saatu apua. Heidän mielestään meille oli myyty markkinoiden paras tulostin kirpputoritoimintaan. Tämä tulostin söi kirjaimellisesti tarrat sisäänsä. Onneksi nykyään on eri tulostin ja eri firma myös auttamassa huolto- ja vikatilanteissa. Yksi asia myös minkä olen yrittäjänä oppinut, että kannattaa ensimmäisenä etsiä itelle oikeat yhteistyökumppanit ja varsinkin niistä toisista pienyrittäjistä. Sillon saat apua ja asianmukaista palvelua.

Jo ensimmäisestä liiketoimintasuunnitelmastani asti päätin tiettyjä ehtoja kirpputorilleni, joita itse olen huomannut kaipaavani elämäni aikana. Näitä olivat mm. nuppineulattomuus ja myyntipaikkojen joka päiväinen siistiminen sekä kassajärjestelmän nykyaikaisuus. En olisi valmis keräämään lappuja eri kuppeihin tai lukemaan jostain metrin mittaisesta listasta missä pöydässä olikaan mikä alennuskyltti. Olihan se riski, laittaa niin suuri summa rahaa kassajärjestelmään, mutta ei ollut vaihtoehtoja, parasta oli saatava! En ollut valmis myöskään nipistämään palvelusta eli esim. pöytien siivoamisesta.

Alku kuukausien työpäivät venyivät jopa 18-tuntisiksi, kun vielä sulkemisen jälkeen siistin kaikki myyntipaikat, tein kirjanpidon, laskin kassan, tilitin päivän myynnit ja tein vielä markkinointityötä päivittäin jakamalla flaijereita ja olemalla aktiivinen somessa ym. Tätä työtahtia jatkoin muutamia kuukausia, kun minulle iski työntekijän jättipotti.

YRITTÄJÄN JÄTTIPOTTI: SALLA

Salla, joka haki työkokeilu paikkaa alan vaihtajana halusi ehdottomasti tulla meille työkokeiluun. Mitään mahdollisuuksia minulla ei olisi ollut heti palkata Sallaa ja ottaa riskiä, mutta Sallan ollessa 4tuntia päivässä ma-pe alkoi tulemaan rytmi työhön ja työpäivät lyhenivät muutamalla tunnilla, kun Salla oppi työn. Tällöin alettiin siistimään myyntipaikat aina aukiollessa, emmekä käyttäneet enää kolmea tuntia tähän sulkemisen jälkeen. Lisäksi ideoita alkoi itselläni pulpahtelemaan, kun sai päivittäin juttukaverin ja ihmisen, joka antaa mielipiteitään ja mikä parasta, oli enemmän aikaa ideoida taas.

Salla oli työkokeilussa meillä 4kk, jonka jälkeen en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin palkata Sallan. Ettepä osaa kuvitellakkaan minkälaisia kiekuroita ja kuinka kallista se on, huhu, että mua pelotti! Mua ei ennen kiinnostanut politiikka yhtään, mutta nyt yrittäjyyden myötä sekin kiinnostaa. Vain sen takia kuinka vääriä asioita tuetaan ja jos tuetaan oikeita asioita niin valtio ottaa ja antaa milloin haluaa.

KIRPPUTORI SWAPIN KEHITTÄMINEN

Heti ensimmäisenä vuonna teimme paljon muutoksia Swappiin. Kyselimme silloin, kun vieläkin paljon asiakkaiden mielipiteitä, muutos- ja parannusehdotuksia ja mikä eroaa muihin, me toteutimme ne. Muutimme sovituksen pois henkareiden vierestä ja sovelsimme siihen pienen lasten leikkipaikan. Näpistyksen määrä yllätti minut ja tuotteiden jättäminen sovituksen nurkkaan turhautti. Muutimme sovituksen paikkaa ja lisäsimme valvontakameroita, tämän jälkeen tuotteiden näpistys väheni ainakin 80%! Lisäksi alettiin kokeilemaan palvelupaketteja eri variaatiossa. Tänä päivänä niitä on yhteensä neljä ja kaikki on muovautuneet asiakkaiden toiveiden pohjalta. Kimppapöytä, easy-paketti, täyshoitopalvelu ja kokonaispalvelu.

Nyt kun miettii, kuinka paljon olemme tehneet muutoksia asiakkaiden toiveiden perusteella, huomaa kuinka paljon olemme oikeasti tulleet eteenpäin avajaisista. Olemme lisänneet valaistusta, taistelleet isännöitsijän kanssa ilmastoinnin riittävyydestä, vaihtaneet valvontajärjestelmät, leventäneet yhtä käytävää, tehneet leikkipaikan, sisustaneet asiakkaiden toiveiden mukaan, lisänneet jälkimyyntijaksorekin. Keksineet uusia asioita alalle, kuten kanta-asiakasjärjestelmän ja paljon muuta. Se mistä tiedän menestyväni ja keksiväni hyviä ideoita on se, että muut kopioi ne. Voi että se alkuun ärsytti minua, mutta ajan saatossa tajusin, että kopioijat tekevät sen kaiken puolivillaisesti tai ajattelematta loppuun asti. Me tehdään suunnittelemamme asiat alusta loppuun ammattitaidolla ja asiakkaan tuotteita kunnioittaen.

Tässä kopiointi asiassa rohkeimmat laittavat ensin viestin että ”huomasin sinulla tällaisen, saisinko käyttää ideaa” ja mielestäni se on oikea tapa. Osa kopioi häikäilemättä. Minulla on puhelimessa screenshotteja mm. meidän päivitys ensin jostain asiasta ja päivää-kahta myöhemmin muutamalla sana vaihdoksella sama päivitys toisen kirpparin seinällä, hahha.

SURKEITA NAURUNHETKIÄ JA BOOSTIA YRITTÄJYYTEEN

Vuonna 2017 Ensimetrin käsittelijä oli ilmoittanut minut nuorin yrittäjä kilpailuun. Ette usko minkä huutonaurun päästin, kun hän soitto minulle tästä asiasta. Toisaalta koin järkyttävän suuren mielihyvän tunteen, että ihminen joka ei uskonut minuun lainkaan, oli muuttanut mielensä noin radikaalisti. Voitin kolmannen sijan nuorin yrittäjä kilpailussa ja yksi valintaan päättyneistä seikoista oli liikevaihdoin määrä. Kyllä oli taas naurussa pitelemistä ja mielihyvän aiheuttamien ”fuck you” sormien näytössä Finnveralle pitelemistä.

Ensimmäisen tilikauden ollessa ohi syyskuussa 2017 oli toki pelko perseessä, mutta myös itseeni usko vahvistunut. Liikevaihto oli ensimmäisenä vuonna 119 589,17€. Ja taas jälleen kerran halusin lällytellä lapsellisesti ja näytellä keskaria Ensimetrille ja Finnveralle. Liikevaihdosta ei mitään muuta kuin pitkää miiinusta jäänyt viivan alle, mutta en voinut olla ylepämpi itsestäni.

Tiesin, että ei vielä, mutta kohta, me menestymme.

Ilokseni olen huomannut tässä muutaman vuoden sisällä, kun oma verkosto on kasvanut, että aika monenlaisia kirpputoriyrittäjiäkin on. Jokainen tekee tyylillään ja kaikilla on omanlainen asiakaskunta. Silloin, kun tein liiketoimintasuunnitelmaa kirjoitin Asiakkaat.- kohtaan kaikki. Koska ajattelin silloin, että kaikki ihmiset on meidän kohderyhmää. Tänä päivänä onneksi tiedämme ketkä on meidän asiakaskohderyhmää ja teemme palveluitamme sen mukaisesti. Kirpputoreja mailmaan mahtuu kyllä.

Ensi viikolla jatkoa taas! Ihanaa viikkoa! <3

-Ida

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. […] kirjoitus on suora jatko Kirpputori Swapin koko tarina OSA 1 ja Kirpputori Swapin tarina OSA 2. Pääset linkkaamaan tekstistä suoraan aikaisempiin kirjoituksiin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.