Yleinen

Kirpputori Swapin koko tarina OSA 1

Kirpputori Swap & Vintage 58 Oy:n avaamisesta on kohta 26kk. Eli 2vuotta ja 2kuukausi. En olisi uskonut tuolloin avaamisen kynnyksellä, että tämän yrityksen avaaminen antaisi minulle näin paljon ideoita, voimaa ja halua olla parempi tällä alalla. Jo nimestä voi päätellä paljon, Vintage58 sai väistyä huhtikuussa 2018, kun avasimme testimielessä Swappi.fi vaatteiden second hand myymälän Swapin yhteyteen. Ja nyt syyskuussa 2018 Swappi.fi sai väistyä SAAGA Lifestyle myymälän tieltä, joka on pysyvä myymälä Swapin yhteydessä.

Mitä ihmettä tänä aikana on tapahtunut ja mistä kaikki ideat ovat kummunneet? Ota nyt hyvä asento sohvallasi, koska tämä suhteellisen pitkä tarina, vaikkakin olen jakanut sen useaan eri osaan. Jos sinulla herää kysymyksiä, vastaan niihin kyllä mielelläni.

Aivan kaikkihan lähtee tietenkin sieltä hiekkalaatikolta, jossa jo minusta huomasi… jooojooo, kelataan vähän eteenpäin! Ei puhuta nyt ihan niin alusta vaan siitä mikä liittyy Kirpputori Swap & Vintage 58:n syntymiseen, muokkautumiseen ja siihen mitä se tulee olemaan jatkossa.

ALKUSYSÄYS YRITYKSEN PERUSTAMISEEN
Jouduin työttömäksi K-Raudasta yt-neuvottelujen päätteeksi joulukuun viimeinen päivä vuonna 2015, josta kaikki alkoi. Minulla on aina ollut kova työmoraali, olen aina tehnyt kaikki vuorot mukisematta ja tullut tunnin varotusajalla töihin peruen kaikki omat suunnitellut menot. Suoraan sanoen olin todella kyrpiintynyt muutaman kuukauden kestäviin määrä aikaisiin työsopimuksiin ja epämääräisiin viikkotunteihin, joita olin tehnyt yhteensä 5-vuotta eri alan yrityksissä. Tästä syystä en ollut enää valmis ihan mihin vain työhön vaan halusin vakituisen työn, jossa työpanostani arvostettaisiin.

Kun työttömyyteni jatkui vielä maaliskuussa, vaikka K-Raudassa lupailtiin tunteja tulevana keväällä vuoden vaihteen jälkeen päätin että nyt loppui. Sanoista ei kuitenkaan ruvettu tekoihin, joten oli pakko keksiä jotain. Viikon verran mietin mitä tekisin ja yrittäjyys voisi kiinnostaa. Tekisin töitä vain itselleni ja työpanokseni näkyisi yrityksen menestyksenä. Mieheni kanssa viikon aivoriihen päätteeksi tulin tulokseen kirpputori ja vintage huonekalujen myymälä. Soitin TE-toimistoon ja hakeuduin yrittäjäkurssille, joka alkoi onnekseni heti huhtikuussa.

MIKSI KIRPPUTORI JA VINTAGE LIIKE
Se, miksi kirpputori ja vintage myymälä, tulee omista sekä mieheni harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista. Joutuisihan mieheni olemaan kuitenkin paljon apunani, joten oli mukavaa, että yrityksen toimiala on myös häntä kiinnostava. Olen kiertänyt koko ikäni kirpputoreja, sekä saanut osaksi myös kiusausta siitä, että ostin vaatteeni kirpputorilta. Olen myynyt kymmenillä kirpputoreilla ympäri suomea ja käynyt ostoksilla vielä useammalla. Suomen kirpputorikulttuuri on todella vanhanaikaista siihen todellisuuteen ja tarpeeseen nähden. Jos itselläni olisi ollut enemmän pääomaa, olisin tehnyt vieläkin erilaisemman kirpputorin. Kuitenkin raha ratkaisee ja ei sitä ihan kauheana silloin 24-vuotiaalla yrittäjän alulla ollut tai noh, ole vieläkään.

On mukava muistella vanhoja. Vintage58 tarina alkoi tästä kuvasta.
Ilolla muistelen vintage58 tarinaa, vaikkakin enemmän pidän uudesta SAAGA Lifestylestä, joka syrjäytti loppujen lopuksi vintage58:n

 

 

 

 

 

 

 

Vintage- ja retro huonekalut ovat vahvasti mukana meidän sisustuksessa sekä käymme paljon huutokaupoissa. Minun rakkauteni sisustukseen ja mieheni rakkaus vanhaan tavaraan, lasitaiteeseen ja keräilyyn synnytti vintage58. Nykyäänhän tosiaan vintage58 ei ole, siitä tarinaa alempana.

SWAPIN NIMEN SYNTY
Swapin nimeä pyöriteltiin kauan aikaa, kunnes vain laitoin homman yksinkertaiseksi ja kirjoitin tulevan kirpputorini kuvaavia sanoja paperille: siisti, avara, valoisa, wanha tavara, vintage, puhdas ja sieltä alkukirjainten pyörityksen jälkeen tuli SWAP. Toki vielä googlettelut ja domain selvitykset alle ja niiden läpi mennessä, nimi oli syntynyt.

YRITYKSEN PERUSTAMINEN
Yrittäjäkurssilla sain hyvin tehtyä liiketoiminta suunnitelman sekä tuloslaskelmat. Tämän jälkeen oli aika varata aika Ensimetriin, joka kävisi tulevaa toimintaa läpi ja neuvoisi mahdollisissa esteissä, rahoitusvaihtoehdoissa sekä kannustaisi liiketoimintasuunnitelman muokkaamisessa ja yrittämiseen alkamisessa. PYHJAPAH JA HAHAHAHAAH!

Ensimmäisen käynnin jälkeen Ensimetrissä olin niin vihainen, pettynyt ja suutuksissa. Käsittelijän ainoat sanat mitkä jäivät mieleeni oli ”ei tule ikinä onnistumaan tämmöinen kirpputori Tampereella, laskelmat on aivan pielessä ja tämmöinen on aivan mahdoton saada kannattavaksi” Tästä tuohtuneena purkauduin parhaimmalle ystävälle sekä tietenkin yrittäjäkurssilla, jotka olivat aivan pyöristyneitä saamastani palautteesta. Onneksi sain heiltä kannustavia sanoja. Tein kuitenkin muutoksia liiketoimintasuunnitelmaan mm. vaihtamalla liiketilaa pienemmäksi vuokrakulujen takia ja näin sain riskiä pienennettyä. Mietin vielä moneen kertaan laskelmia sekä kävin mielessäni eri vaihtoehtoja, jos en saisi yritystä pyörimään tai jos asiakkaita ei tulisikaan.

Sain Ensimetrin käsittelijän vakuuttuneeksi parilla käynnillä. Tämän jälkeen alkoi taistelu rahoituksen takaajan Finnveran kanssa, josta sain toinen toistaan vain hylättyjä päätöksiä. Soitettuani käsittelijälle ja vaatiessa lisätietoja hylkäyksestä sain vastaukseksi ”ei tämmöinen kirpputori tule menestymään Tampereella. Kirpputorin liikevaihto ei voi olla yli 50 000tuhatta, joten nämä laskelmat eivät voi olla paikkansa pitävät” Omissa laskelmissani yritykseni liikevaihto oli tuplat heidän ”maksimistaan”. Tein laskelmia uudelleen yrittäjäkurssin ohjaajan kanssa ja lisäsin laskelmiin varasuunnitelmia ja en vain lopettanut takauksen hakemista. Sain, kun sainkin takauksen. Tämän jälkeen lähti pyörät pyörimään kunnolla.

Ensi viikolla tarinalle jatkoa! Ihanaa viikkoa kaikille ja tulkaahan poikkeen kirpparilla =)

-Ida

 

 

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. […] Tämä kirjoitus on suora jatko edelliseen kirjoitukseen, sen löydät täältä.  […]

  2. […] kirjoitus on suora jatko Kirpputori Swapin koko tarina OSA 1 ja Kirpputori Swapin tarina OSA 2. Pääset linkkaamaan tekstistä suoraan aikaisempiin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.